Filmu „Padoties aizliegts” prezentē Maskavas kino elitei un Eiropas galvaspilsētai – Briselei
Publicēts 17. novembrī, 2009.
No 1. līdz 10.novembrim Maskavā notika Krievijas kino elites tikšanās ar režisoriem no bijušajām Padomju Savienības valstīm, kuras laikā tika rādīti Krievijas un citu valstu kino darbi, tostarp arī Rīgas Kinostudijas jaunā dokumentālā filma „Padoties aizliegts”. Tikšanos organizēja Kinematogrāfu savienību konfederācija, kas apvieno kinematogrāfijas savienības no NVS un Baltijas valstīm un organizē starptautisku kino skolu.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

„Satikt Krievijas kino magnātus, talantus un režisorus, kuru darbi gan kļuvuši par visiem zināmu klasiku, gan vēl joprojām kinoteātros pulcē miljoniem skatītāju, bija patiesi iedvesmojoši un pamācoši. Man bija ļoti svarīgi redzēt, kā uz filmu reaģēs cilvēki no bijušajām savienības valstīm, un noskaidrot, vai tas, kas notiek Latvijā, arī viņiem šķiet aktuāls, vai viņi spēj filmu pieņemt un vai smejas par tiem pašiem jokiem. Izrādījās, ka cilvēki visur ir vienādi un cilvēcisks stāsts var aizraut jebkuru. Prieks par to, ka Latvija uz bijušās Padomju Savienības fona izskatījās patiešām labi un Krievijas profesionāļi varēja vēlreiz izteikt atzinību mūsu kino tradīcijām,” saka filmas „Padoties aizliegts” režisors Dzintars Dreibergs.

Oficiālajā Kinokonfederācijas Vēstnesī par filmu sacīts: „Pilnmetrāžas dokumentālo filmu „Padoties aizliegts” varētu saukt arī par mākslas filmu – pēdējos gados spēlfilmās arvien vairāk tiek ietverti dokumentālā kino elementi. Dreiberga piedāvātais skatījums ir ļoti cilvēcisks. Tas ļauj ne tikai kopā ar varoni izdzīvot viņa dzīvi, bet arī aizdomāties par tādām lietām kā valsts liktenis, ko iespaido korupcija, – tā ir problēma, kas skar ne tikai Latviju.” 

Kinkonfederācijas rīkotajā starptautiskajā kino skolā Latviju pārstāvēja režisors Dzintars Dreibergs ar filmu „Padoties aizliegts” un režisors Renārs Vimba ar mākslas īsfilmām. Desmit dienas, no 1. līdz 10.novembrim jaunie kino talanti darbojās meistarklasēs, ko vadīja tādi izcili kino speciālisti kā Rustams Ibrahimbekovs (filmu „Baltā tuksneša saule”, „Saules nogurdinātie”, „Sibīrijas bārddzinis” scenārists), Leonīds Jarmoļņiks (producējis filmu „Stilīgie”, kas tika atzīta par Krievijas labāko filmu 2008. gadā un kļuva par kases grāvēju), Aleksejs Germans juniors (filmu „Pēdējais vilciens”, „Garpastum” režisors), Vladimirs Kļimovs, Pāvels Finns, Romāns Balajans, kā arī daudzi citi Krievijas vadošie kino speciālisti.

„Tikšanās ar kino profesionāļiem no citām valstīm ir ļoti svarīgas, jo liek paskatīties uz sevi no malas un salīdzināt notiekošo Latvijas kino industrijā ar citu valstu pieredzi, arvien liekot tiekties pēc kvalitātes un profesionālisma. Taču mēs patiesi varam būt gandarīti par to, ka latviešu filma „Padoties aizliegts” ir atzinīgi novērtēta gan Krievijas kino elites, gan starptautiskās kino skolas audzēkņu vidū,” saka Rīgas Kinostudijas valdes priekšsēdētājs un filmas producents Vents Horsts.

 Šī ir otrā Kinematogrāfu savienību konfederācijas rīkotā starptautiskā kino skola. Tās mērķis ir novērst nepilnības kino skolu studentu un neseno absolventu profesionālajā izglītībā NVS un Baltijas valstīs, kā arī radīt vienotu platformu komunikācijai starp kino profesionāļiem šajā reģionā. Starptautiskajā kino skolā piedalās pēdējo kursu studenti, kas uzņēmuši mācību filmas, vai absolventi, kuri izveidojuši savas pirmās patstāvīgās filmas, kā arī filmu scenāristi.

13.novembrī filma „Padoties aizliegts” tika rādīta Briselē. Ar Latvijas vēstniecības Beļģijā atbalstu filmu noskatījās 60 latvieši.

„Mūsdienīga filma, kas atspoguļo dzīves realitāti Latvijā visā to pārmaiņu krāšņuma procesā. Bija prieks redzēt izturīgus un stiprus cilvēkus, kuri tic Latvijas idejai, neskatoties uz grūtībām, kas jāpārvar katru dienu gan sevī, gan ārpus sevis,” saka Latvijas vēstnieks Beļģijā Raimonds Jansons.

Šoruden filma tika rādīta arī Baltkrievijā un Uzbekistānā. Savukārt Latvijā filma turpina viesoties reģionālajos kinoteātros un kultūras namos, tostarp filmas varoņu Ritenieku dzimtajā pusē Lapmežciemā, kur to noskatījās ap 200 cilvēku. Tuvākie kino seansi:

no 20.novembra kinoteātrī „Rio” (Pils iela 28, Ventspils)

22. novembrī plkst. 15.00 Tautas namā “Ozolaine” (Jūras iela 1a, Carnikava)

25.novemtrī plkst. 18.00 Bauskas kultūras namā (Kalna iela 18, Bauska)

26. novembrī plkst. 19.00 Kandavas kultūras namā (Lielā 28, Kandava)

29. novembrī plkst. 14.00 un 16.30 Krustpils kultūras namā (Rīgas iela 210/212, Jēkabpils)

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: